Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen

In vogelvlucht: De grote bonte specht

Dinsdag 5 juni 2018
In vogelvlucht: De grote bonte specht
Foto: Dick van de Graaf

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: De grote bonte specht.

Al wandelend langs een bosrand probeer ik geluid op te vangen. Ik ben op zoek naar iets en ben benieuwd of ik dit kan vinden. De bosstroken rondom Biddinghuizen zijn oud genoeg om deze vogelsoort te herbergen. Hé, daar hoor ik ineens iets waar ik naar op zoek ben. Jonge vogels roepen om voedsel. Ik ben op zoek naar de grote bonte specht.

In dit jaargetijde is het wat lastig te zien, maar heb je eenmaal een nestholte gevonden dan bestaat er toch wel de mogelijkheid dat je de ouders af en aan ziet vliegen om hun jongen voedsel te brengen. Zo ook hier, ik zoek een beschutte plek met zicht op de ingang van nestholte. Spechten zijn slimme vogels. Mocht er iets in de omgeving van hun nest zijn veranderd dan zijn ze erg op hun hoede. Je wilt natuurlijk de natuur ook niet verstoren. Ik hoor de jongen roepen en op een afstand hoor ik één van de ouders. Zij vliegen af en aan om voedsel te brengen. Ik heb een prachtig zicht op hoe de ouders dit doen.

Het is een prachtige zwarte witte vogel met een rode "broek". Tijdens de vlucht vallen de grote witte schoudervlekken op en bij het mannetje is op het achterhoofd een rode vlek duidelijk zichtbaar. Het vrouwtje heeft deze vlek niet. De grote bonte specht heeft een golvende vlucht. Wat kenmerkend is voor deze spechtensoort. Mocht je in het bos wandelen dan verraadt hun roffel of roep ook vaak hun aanwezigheid. Vaak is een luid "tsik tjik" te horen en dan weet je al snel dat er grote bonte spechten aanwezig zijn. In het winterseizoen zijn ze ook wel bij de mensen thuis te vinden, ze halen hun voedsel dan vaak uit een aanééngeregen pindaslinger.


De grote bonte specht broedt vanaf begin april. Eén legsel bestaat uit 4 tot 6 eieren. Vroeg in het voorjaar wordt er een nestholte in een zachte boom uitgehakt. Het jaar erop wordt er weer een nieuwe gehakt. Als de jongen zijn uitgevlogen dan worden ze nog een aantal dagen door beide ouders verzorgd en daarna dienen ze toch uiteindelijk voor zichzelf te zorgen.

Het is prachtig om te zien hoe deze vogels zo vlak tegen de stam aan voortbewegen, de soort is aangepast voor een leven in bomen. De tenen zijn zo geplaatst dat de vogel recht tegen een stam kan klimmen, waarbij de staart wordt gebruikt voor ondersteuning. Ik heb prachtig zicht op het nest en op deze mooie spechtensoort. Zoals zo vaak prijs ik me nu ook weer bevoorrecht en ga met een bijzonder blij gevoel verder met mijn werk. De natuur blijkt ook deze keer weer betrekkelijk dicht bij de mensen te zijn.

Wie weet ziet u binnenkort ook deze mooie grote bonte specht!


Dick van de Graaf

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Groenvoorziening
Installatietechniek Schaap
Installatietechniek Schaap
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
AH Jan Schuurhuis
AH Jan Schuurhuis
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 13.5 °C
  • 4.0 mm
  • 17.9 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top