Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Kjell's Opslag Kjell's Opslag
PolderTEAK PolderTEAK
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service

In vogelvlucht: Paarse dovenetel

Maandag 7 mei 2018
In vogelvlucht: Paarse dovenetel

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: De paarse dovenetel.

De natuur heeft de afgelopen weken een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Nu de temperatuur zo rond de 20 graden uitkomt, doet dat ook wel wat met de natuur.

Bladeren komen aan de bomen en het gras zie je met de dag langer worden. Vooral als het gras net gemaaid is kun je goed het verschil zien. Langs bermen en akkerranden zie je ook een explosie van kruiden. Zo ook de paarse dovenetel. Deze éénjarige plant zie je bij zachte winters al in bloei staan vanaf maart en dit kan wel doorgaan tot eind oktober.


De plant wordt 10 tot 30 cm hoog en komt in heel Nederland wel voor in bermen, akkers, moestuinen en bosstroken. De dovenetel groeit op vochtige, voedselrijke grond en kan in zeer korte tijd hele zoden vormen die paars kleuren.

De nectar is erg in trek bij de honingbij en bij diverse hommels, vooral als deze vroeg in het voorjaar op zoek zijn naar de eerste nectar en er niet zoveel anders te vinden is.


De bloemen zijn lichtpaars soms afwijkend naar wit; de bladeren, stengels en bloemen zijn behaard. Wat sterk opvalt, zijn de bladeren die erg op de bladeren van een brandnetel lijken. Echter deze prikken niet. Het is zeker de moeit waard om deze plant eens van dichtbij met een loep te bekijken.

Dick van de Graaf

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Hoogeveen Dak & Zinkwerken
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 3.2 °C
  • 0.0 mm
  • 6.9 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top