0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Adm. Financiële Advisering Kafa
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl

In het verleden zijn bedrijven die Biddinghuizen rijk is bezocht en beschreven in de BHZNet rubriek: Dorp in Bedrijf. Hier vindt u de archieven hiervan.


Onlangs was een delegatie van de VVD Dronten op bedrijfsbezoek bij één van de jongste bedrijven uit Biddinghuizen: VNK aan de Loofklapper. Vandaag is BHZNet te gast voor de rubriek ‘Dorp in Bedrijf’, in gesprek met directeur Bauke van der Veen.

Kruiden vers van het land en gedroogd in Biddinghuizen

Op bezoek bij VNK

VNK Onlangs was een delegatie van de VVD Dronten op bedrijfsbezoek bij één van de jongste bedrijven uit Biddinghuizen: VNK aan de Loofklapper. Vandaag is BHZNet te gast voor de rubriek ‘Dorp in Bedrijf’, in gesprek met directeur Bauke van der Veen.

VNK is pas sinds 2005 gevestigd in Biddinghuizen, maar bestaat alweer meer dan vijftig jaar. Onder meer met de naoorlogse Marshall gelden werden kruidendrogerijen opgezet en om deze te kunnen vermarkten werd in 1951 VNK opgericht. Van der Veen: “Meer dan vijftig jaar zijn we gevestigd geweest in Oostendorp bij Elburg, maar door verschillende redenen gingen we uitkijken naar een andere locatie. Niet alleen werd de bestaande locatie te klein, maar vooral ook om concurrerend te kunnen blijven moesten we efficiënter gaan werken en uitbreiden.” Gestimuleerd vanuit de provincie Flevoland, werd ruimte gevonden in Biddinghuizen voor een nieuw pand. “Dit betekende voor onze medewerkers, die veelal uit de regio Elburg komen, dus dat ze iedere dag naar Flevoland moesten rijden,” vertelt Van der Veen. “Nu komen nog steeds de meeste mensen uit die omgeving, al kijken we nu ook rond in deze regio.”


Via een doseerbak gaan de kruiden een droogoven in

Telers in de regio
Wat VNK voor Biddinghuizen extra interessant maakt, is dat een deel van de telers van kruiden ook gevestigd zijn in Biddinghuizen. Van Velde en Rampen van de Oldebroekerweg en Bokdam van de Haringweg zijn bijvoorbeeld teler van kruiden. “VNK levert de zaden en daarnaast worden de telers begeleid door ons. Het oogsten en de transport nemen wij eveneens voor onze rekening,” verklaart Van der Veen de rol van VNK bij de telers.


Oogst bij de familie Bokdam aan de Haringweg

De teler zelf heeft ook een belangrijke taak: het schoonhouden van het gewas. Waar bij andere gewassen onkruid al ongewenst is, is dit bij een plant als peterselie helemaal het geval. Bij het oogsten moet er immers geen onkruid tussen de kruiden komen. Ondanks dat het intensievere akkerbouw is, kan de opbrengst wel een stuk hoger liggen dan bij producten als aardappelen en tarwe. Dit maakt de teelt ook zakelijk aantrekkelijk.


Het schoonhouden van het gewas is een intensieve taak...

Wat doet VNK precies?
Wanneer je kijkt naar het proces van VNK, is het completer om op het land te beginnen. Na het bezoek zijn we dan ook gaan kijken bij de familie Bokdam, waar de peterselieoogst volop bezig is. Met een op maat gemaakte maai/oogstmachine en een kieper wordt de plant van het land gehaald. Van der Veen: “In een goed jaar kan er meer dan vijf keer worden geoogst, wat de opbrengst per hectare natuurlijk ten goede komt.” De tractor met kieper rijdt vervolgens naar Biddinghuizen en stort zijn oogst bij VNK, waar het via een doseerbak uiteindelijk terecht komt in een droogoven. “Voor de kwaliteit van de kruiden, is het belangrijk dat het logistiek klopt,” vertelt Van der Veen. “De tijd tussen oogst en drogen moet dan ook zo kort mogelijk zijn.” In de droogoven worden de kruiden op hoge temperatuur gedroogd, wat het vochtpercentage uiteindelijk terugbrengt tot een kleine 2 procent.Op gewicht en grootte worden deeltjes gescheiden

Op dat moment is het product al bijna geschikt om verpakt te worden, maar eerst wordt er via een ingenieus luchtsysteem voor gezorgd dat de steeltjes en grotere delen van het kruid worden gescheiden. Via luchtkanalen en vulplaatsen, worden vervolgens dozen gevuld, waarna in zakken van bijvoorbeeld 25 kilo het product luchtdicht wordt verpakt. “Omdat het om voedsel gaat, controleren we bovendien iedere partij in ons eigen laboratorium. Ieder jaar testen we de traceerbaarheid van onze producten via een recall procedure,” licht Van der Veen de aandacht voor kwaliteit verder toe.

Veel soorten
Peterselie is maar één van de kruiden die VNK verwerkt. Er blijken meer dan 100 grondstoffen in ruim 400 soorten en maten te worden verwerkt. Van der Veen: “Wanneer consumenten aan kruiden denken, komt vooral het potje uit de winkel hen voor de geest. Nu klopt het wel dat wij nagenoeg alle peterselie die in Nederland gedroogd te koop is leveren, maar daarnaast doen we veel meer. Het grootste deel van onze producten komt terecht in de industriële productie van bijvoorbeeld chips en soepen.” Naast deze aromatische kruiden (60-70% van de afzet), levert het bedrijf ook medicinale kruiden. Bekende soorten hierin zijn valeriaan (Valdispert en andere kalmerende middelen), digitalis (verwerkt tot digoxine en gebruikt door hartpatiënten) en echinacea of zonnehoed.


Klaar om verzonden te wordenGroei
In Nederland is VNK één van de grotere spelers op de markt. “We kunnen van de twintig á dertig veel gebruikte kruiden alles leveren en doen dat dan ook op grote schaal,” aldus Van der Veen. “We richten ons op het moment ook op het buitenland, waar nog veel groei te behalen is.”

In Biddinghuizen is het bedrijf, mede door haar ligging en aandacht in de media de afgelopen jaren, al goed op de kaart gezet. “We hopen dat we ook voor telers in deze regio een goede partner kunnen blijven,” besluit Van der Veen het gesprek.

Bedrijfsinformatie VNK
Adres:De Loofklapper 25-27
Postcode:8256 SL
Plaats:Biddinghuizen
Tel:0321-335 440
E-mail:info@vnk-herbs.nl
Website:http://www.vnk-herbs.nl
zoeken
bedrijf in beeld VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK VNK
twitter facebook rss top