Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Flevolamb Flevolamb

In het verleden zijn bedrijven die Biddinghuizen rijk is bezocht en beschreven in de BHZNet rubriek: Dorp in Bedrijf. Hier vindt u de archieven hiervan.


Volgend jaar is het veertig jaar geleden dat jachthaven De Klink is aangelegd. Dit jaar was het zeven jaar geleden dat Jan Aart de Buck en Lucienne Brons het restaurant overnamen. In gesprek met de vierde uitbater van restaurant De Klink aan de Bremerbergdijk.

Horeca is gastvrijheid

Op bezoek bij Restaurant De Klink

Restaurant De Klink Volgend jaar is het veertig jaar geleden dat jachthaven De Klink is aangelegd. Dit jaar was het zeven jaar geleden dat Jan Aart de Buck en Lucienne Brons het restaurant overnamen. In gesprek met de vierde uitbater van restaurant De Klink aan de Bremerbergdijk.

“Jachthaven De Klink werd in 1969 geopend als Watersportsteunpunt”, vertelt Jan Aart de Buck, die onder andere naar het provinciaal archief is geweest om meer te weten te komen over hun restaurant. “De eerste maanden was het alleen een jachthaven, maar een paar maanden na de in gebruik name van de haven, werd ook een restaurant gebouwd.” Het restaurant staat er nog steeds en ook de haven is nog toevluchtsoord voor tal van toeristen. Voordat Zuidelijk Flevoland werd drooggelegd, maakt De Klink onderdeel uit van een reeks havens langs de Flevolandse kusten. “Lelystad Haven, Ketelhaven, De Klink, Harderhaven en Knarhaven bestaan bijna allemaal nog. Alleen Knarhaven is er niet meer,” vertelt de in Zeewolde woonachtige De Buck. In de huidige vorm staat het restaurant er korter dan veertig jaar. De Buck: “Een aantal mannen uit Elburg die naar De Flevohof gingen, zagen dat er brand was. Later bleek deze door kortsluiting ontstaan te zijn. Het pand brandde wel geheel af en het duurde een paar jaar voor deze er weer stond.”


1968. Ontwerp beplanting, restaurant en botenaanlegplaats De Klink


1969. De jachthaven in gebruik genomen. Op de achtergrond het grasveld waar het restaurant gebouwd zou worden


1974. Het herbouwde restaurant. Tegenwoordig is het gebied volop begroeid.

Openingstijden
Slechts drie eigenaren gingen De Buck en Brons voor. De vorige eigenaar, de familie Bruns, runde het restaurant het langst: zo’n 25 jaar. “Door hen werden wij benaderd dat het verkocht was en dat er een nieuwe eigenaar werd gezocht”, vertelt De Buck, “We hebben hierop getekend voor tien jaar.” Eén van de eerste veranderingen die werd doorgevoerd, was het verruimen van de openingstijden. “Tot 2001 was het restaurant alleen in het seizoen open, dus van april tot oktober. Hoewel veel mensen dit nog steeds niet weten, zijn wij tegenwoordig het hele jaar open.”


In een toeristische strook als deze aan het Veluwemeer, moet De Klink het natuurlijk nog steeds vooral hebben van de zomermaanden. Mensen die met de boot passeren, maar ook dagjesmensen die op het terras komen genieten van het uitzicht en een goede maaltijd. “Of mensen die op één van de campings verblijven en na een dagje uit komen eten,” vertelt De Buck. De capaciteit van het restaurant is met ongeveer 100 plaatsen groot, maar ook de keuze is ruim. “We hebben een grote en kleine kaart, maar beide zijn van 12.00 tot 21.00 uur in gebruik,” vertelt Lucienne Brons – die de dagelijkse regie van de bediening heeft. “’s Zomers is dat best wel eens aanpoten. We staan dan met vijf mensen in de keuken en bedienen met zijn achten. Het maakt in ons werk veel uit in welke volgorde en hoeveelheden gasten binnenkomen.” Ze doelt hiermee op die momenten waarop gasten niet gelijkmatig over de dag het restaurant bezoeken, maar veelal tegelijk komen. “Ja, dan zijn de wachttijden wel eens iets langer, maar we lossen dit altijd goed op.”


Uitzicht over het Veluwemeer

Betrokken
Jan Aart de Buck is chef-kok van het restaurant en roemt in het gesprek vooral ook het personeel. “In onze branche zijn wij afhankelijk van het weer, maar zeker ook van ons personeel. Gastvrijheid staat bij ons voorop en onze mensen moeten dit goed aanvoelen, wat ze overigens ook doen.” Het personeel wordt nauw betrokken bij het reilen en zeilen van het restaurant. “Ieder jaar stellen we met zijn allen een nieuwe menukaart samen. Iedereen mag hierbij ideeën aandragen. Afhankelijk van de verwachtingen en ook de verkrijgbaarheid van bepaalde gerechten, komen we zo tot een nieuwe menukaart.” ’s Winters is er ook Flevolands wild verkrijgbaar, maar dat is niet het enige dat uit de regio wordt gehaald. De Buck: “We proberen zoveel mogelijk van onze ingrediënten uit de buurt te halen. Het brood komt bijvoorbeeld van Bakkerij Tietema.”


Biddinghuizen
Hoewel De Klink ongeveer zeven kilometer van Biddinghuizen ligt, is er wel sprake van ‘een restaurant voor het dorp’. De Buck: “Om als vaste stek te gelden voor een groot deel van de inwoners, liggen we natuurlijk net iets te ver weg. Of ligt het dorp iets te ver van het Veluwemeer – zo zou je het ook kunnen zeggen. Toch weet menigeen ons te vinden als tussenstop tijdens een zondagse fietstocht.” Ook het restaurant kan rekenen op klanten uit Biddinghuizen, zowel ’s zomers als ’s winters. Het valt dan ook in het zogenaamde middensegment. “Dit betekent dat de een goede prijs-kwaliteit verhouding hebben. Bovendien, zo hebben we in de omgeving geconstateerd, krijg je bij ons veel eten voor je geld.” Met een aantal vaste krachten en in het seizoen 10 tot 15 part-timers, geldt De Klink bovendien als ideale werkgever voor Biddinghuizen en Dronten.Activiteiten
Wie BHZNet vaak bezoekt en veel van de berichten leest, zal tot slot bovendien zijn opgevallen dat De Klink meer is dan een restaurant. Jaarlijks wordt er een Diner Dansant georganiseerd en dit jaar werd er de NK Micro Magic gehouden. Op 21 juni 2008 is er een midzomernachtfeest. “Ook hebben we steeds vaker feesten en partijen – vooral in de wintermaanden,” vertelt De Buck. “Op zich willen we dit wel uitbreiden, maar hiervoor moeten we ook ons bedrijf uitbreiden. Een aparte zaal zou hiervoor ideaal zijn, zodat we ook gewoon gasten in ons restaurant kunnen ontvangen.” Of die zaal er ooit komt, is mede afhankelijk van de Vogelrichtlijn en Ecologische hoofdstructuur, waar De Klink tussen ligt.

Restaurant De Klink is het hele jaar geopend vanaf 10.00 uur. De keuken is geopend van 12.00 tot 21.00 uur. In de maanden september tot en met mei, is het restaurant op woensdag gesloten.

Bedrijfsinformatie Restaurant De Klink 2.0
Adres:Bremerbergdijk 27
Postcode:8256 RD
Plaats:Biddinghuizen
Tel:0321-331465
E-mail:restaurant@deklink.nl
Website:http://www.deklink.nl/
zoeken
bedrijf in beeld Restaurant De Klink Restaurant De Klink Restaurant De Klink Restaurant De Klink Restaurant De Klink Restaurant De Klink Restaurant De Klink Restaurant De Klink Restaurant De Klink Restaurant De Klink Restaurant De Klink Restaurant De Klink Restaurant De Klink Restaurant De Klink Restaurant De Klink Restaurant De Klink Restaurant De Klink
twitter facebook rss top