Flevolamb Flevolamb
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Teakhouten meubelen PolderTEAK

In het verleden zijn bedrijven die Biddinghuizen rijk is bezocht en beschreven in de BHZNet rubriek: Dorp in Bedrijf. Hier vindt u de archieven hiervan.


De wet- en regelgeving op het gebied van verf wordt steeds strenger. Per 2010 mogen er nog nauwelijks oplosmiddelen gebruikt worden. Bij Velada Performance Coatings zijn ze nu al voorbereid hierop en weten ze hier bovendien alles over te vertellen. Deze week zijn we op bezoek bij Velada in de rubriek Dorp in Bedrijf.

Waterverdunbare verf

Op bezoek bij Velada Performance Coatings

Velada Performance Coatings De wet- en regelgeving op het gebied van verf wordt steeds strenger. Per 2010 mogen er nog nauwelijks oplosmiddelen gebruikt worden. Bij Velada Performance Coatings zijn ze nu al voorbereid hierop en weten ze hier bovendien alles over te vertellen. Deze week zijn we op bezoek bij Velada in de rubriek Dorp in Bedrijf.

Nico Wilbrink en Ad Rotscheid zijn sinds 2005 eigenaar van het bedrijf aan de Plantweg, dat ooit in Delft begon als bedrijf in VErf, LAk en DAkbedekkingen.


Nico Wilbrink en Ad Rotscheid

Wilbrink: “Volgens de gegevens die we nu hebben bestaat Velada sinds 1932, maar recentelijk heb ik verslagen en notulen gevonden uit de jaren ’20. Precies weten doen we het dus niet.” In Delft begon het bedrijf als chemische lakfabriek, maar als snel werd dit specifiek een verffabriek. “Tot in de jaren ’80 heeft Velada in Delft gezeten, waarna het verhuisde naar Nijkerk,” vervolgt Wilbrink. “De toenmalige (en vorige) eigenaar kon daar echter niet verder groeien en besloot te verhuizen naar Biddinghuizen. Dat was in 1992 en een paar jaar later konden wij het bedrijf overnemen.”

Het heeft nog wel even geduurd voordat Velada overal goed bekend was en dan vooral ook bij de officiële instanties. Toen het bedrijf zich hier vestigde, heette dat deel van het industrieterrein nog Oogstweg, waarna later werd besloten dat de Oogstweg halverwege moest afbuigen en het verlengde van de weg Plantweg moest heten. Zo verhuisde Velada dus zonder van hun plaats te komen van de Oogstweg 13 naar de Plantweg 1. “Tot twee jaar geleden kregen we nog wel eens post op de Oogstweg 13, terwijl we nauwelijks op dat adres gevestigd zijn geweest,” vertelt Rotscheid.


Het pand aan de Plantweg 1

Wat doet Velada?
De toepassingen die Velada realiseert zijn veelzijdig, al heeft alles wel te maken met ‘coating’. Wilbrink: “Je kunt hierbij denken aan protective coatings, muurverven, binnen- en buitenlakken, cleaners en voorstrijkmiddelen.” De werkzaamheden bestaan vooral uit het ontwikkelen van nieuwe verven die op een bepaalde manier toegepast kunnen worden en het uiteindelijk ook produceren hiervan. Dit doet Velada met diverse grondstoffen, welke met behulp van machines met elkaar worden vermengd. Dat de ene verf de andere niet is, wordt hoe langer hoe meer duidelijk. Rotscheid: “Er zijn tal van parameters waar je verf op ontwikkelt. Zo moet de ene verf lang glanzend zijn en moet de andere juist weer heel krasvast zijn. Bij scholen is het bijvoorbeeld belangrijk dat krassen van gespen van schooltassen makkelijk te verwijderen zijn. We noemen dit ‘metal marking’.”


Ingrediënten voor verf worden, al dan niet vacuum, door elkaar gemixt

De klanten van Velada zitten door het hele land. “We richten ons vooral op de professionele markt en de grotere hoeveelheden. Denk hierbij aan een groothandel in verf, die ook onder zijn eigen merk de verf op de markt zet, maar ook aan ziekenhuizen, scholen en zorginstellingen”, vertelt Rotscheid. “Zij hebben, vaak in overleg met de architect, speciale wensen voor de verf in hun gebouwen.”


Velada beschikt over een eigen kleuren-mengmachine

Regelgeving
De regels in de wereld van verf en andere coatings zijn streng, maar worden nog strenger. “Met ingang van 2010 mag er nog maximaal 10% oplosmiddel in de verf zitten. Omdat dit lastig te produceren is, komt het er feitelijk op neer dat tegen die tijd nog bijna alleen maar waterverdunbare verf zal worden gebruikt,” aldus Wilbrink. “Doordat wij allebei al zo lang ervaring hebben met verf, zijn we hier nu al op voorbereid. We hebben ons pakket weten uit te breiden met soorten die aan deze regels voldoen.”Groei?
Momenteel werken ze met vier mensen bij Velada, maar zowel de werkzaamheden als de ruimte aan de Plantweg laten het toe verder te groeien. “Natuurlijk moet dit wel passen binnen onze activiteiten, maar we staan niet negatief tegenover groeien. Hoe dan ook blijven we de kwaliteit leveren die onze klanten van ons vragen. Het werk verveelt ons nog lang niet, dus wat dat betreft hebben we een lange adem.”

Bedrijfsinformatie EMM Nederland
Adres:Plantweg 1
Plaats:Biddinghuizen
Tel:0321-333436
zoeken
bedrijf in beeld Velada Performance Coatings Velada Performance Coatings Velada Performance Coatings Velada Performance Coatings Velada Performance Coatings Velada Performance Coatings Velada Performance Coatings Velada Performance Coatings Velada Performance Coatings Velada Performance Coatings Velada Performance Coatings Velada Performance Coatings Velada Performance Coatings Velada Performance Coatings Velada Performance Coatings Velada Performance Coatings Velada Performance Coatings Velada Performance Coatings
twitter facebook rss top