Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Adm. Financiële Advisering Kafa

In het verleden zijn bedrijven die Biddinghuizen rijk is bezocht en beschreven in de BHZNet rubriek: Dorp in Bedrijf. Hier vindt u de archieven hiervan.


In de tweede aflevering van Dorp in Bedrijf brengen we een bezoek aan Heidepoort Holland. Dé zuivelspecialist is sinds 2001 gevestigd aan de Noorderbaan 1, vanwaar ze het land bevoorraden met verschillende zuivelproducten. We zijn in gesprek met Alex Poortinga, één van de oprichters en bestuurders van het bedrijf.

De zuivelspecialist

Op bezoek bij Heidepoort Holland

Heidepoort Holland In de tweede aflevering van Dorp in Bedrijf brengen we een bezoek aan Heidepoort Holland. Dé zuivelspecialist is sinds 2001 gevestigd aan de Noorderbaan 1, vanwaar ze het land bevoorraden met verschillende zuivelproducten. We zijn in gesprek met Alex Poortinga, één van de oprichters en bestuurders van het bedrijf.

Inderdaad – één van de oprichters. De andere, Foppe van der Heide, is vandaag niet op het bedrijf maar is ook nog steeds actief. De bedrijfsnaam 'Heidepoort' is dan ook een logische afgeleide van de namen van de beide oprichters. Poortinga: "We werkten samen bij een zuivelgroothandel in het noorden van het land. Foppe was al zelfstandig ondernemer en bezat ook al een vrachtauto. Allebei hadden we ambities en vonden we dat het beter zou moeten kunnen." Hierop namen beide heren ontslag en begonnen een eigen bedrijf.

Dat was in 1994. "Eén van de producenten van boerenzuivel zat in Woudenberg. Die gaf aan dat er nog wel ruimte voor ons was op de boerderij, dus dat werd voor onze VOF de standplaats," vertelt Poortinga. "We sliepen daar ook en zes dagen per week bezochten we supermarkten en kaaswinkels om producten aan de man te brengen. Onze eerste klanten zaten vooral in het midden van het land. Eén ervan zat zelfs in Elburg." Na twee jaar was de locatie in Woudenberg al te klein geworden, zodat Heidepoort zich vestigde op een industrieterrein in Leusden. Poortinga: "Daar groeide het bedrijf naar vijf medewerkers en drie vrachtwagens, maar ook daar was de ruimte beperkt. We gingen dus weer verder kijken en ons oog viel op Flevoland. Eerst hebben we gekeken naar het Trekkersveld bij Zeewolde, maar toen Hans Bol vertelde dat hij nog een pand had, zijn we naar Biddinghuizen vertrokken."


Het bedrijf hanteert een zo laag mogelijke voorraad met een korte opslagtijd. De ene dag worden er hoeveelheden binnengebracht, die vervolgens gepickt worden en klaargezet voor uitlevering een dag later.

Wat doet Heidepoort?
Heidepoort is specialist in zuivel en hoe langer we met Poortinga praten, hoe duidelijker ons dit wordt. "Door schaalvergroting treedt er bij de mensen steeds meer smaakvervlakking op. De grote producenten proberen zoveel mogelijk uit een product te halen en halen er dus steeds meer ingrediënten uit. Wij leveren juist die ambachtelijk geproduceerde zuivel, die veel mensen nog steeds kunnen waarderen. Vaak is dit zuivel zoals het echt zou moeten proeven." Hiervoor heeft het bedrijf een netwerk opgebouwd van enerzijds producenten, zoals zuivelboerderijen, en anderzijds afnemers. 95% van de producten komt terecht in de schappen van de supermarkt, waaronder ook onze eigen C1000 Schuurhuis. Poortinga: "Simpel gezegd doen we het volgende. Een zuivelboerderij maakt een uniek product en wil dit graag aan de man brengen, maar ontbreekt het aan contacten en soms ook capaciteit. Wij hebben die capaciteit wel, dus kopen wij het bij hen in en verkopen we het aan bijvoorbeeld supermarkten of ketens."


Naast het leveren van zuivel, is het bedrijf ook steeds meer adviseur en specialist op zuivelgebied. "We hebben gemerkt dat wij ons vooral onderscheiden in unieke en kwalitatieve zuivel. Fabriekszuivel, die bij meerdere partijen te krijgen is, leveren we wel, maar hierin zien we niet onze kernactiviteit. Hans & Griet bavarois is hier een mooi voorbeeld van. Deze wordt gemaakt bij Zeewolde en wij zijn de enige distributeur hiervan," vertelt een trotse Poortinga. "Steeds vaker zijn we ook adviseur, bijvoorbeeld aan een supermarkt die opnieuw zijn zuivelschap wil inrichten."

Heidepoort en Biddinghuizen
De eerste reden dat Heidepoort terecht is gekomen in Biddinghuizen is min of meer toeval geweest, al woonde Foppe van der Heide al wel in het dorp. Poortinga: "Voor ons was het vooral de centrale ligging van Flevoland en de lagere kosten die de doorslag gaven. Ondertussen voelen we ons helemaal thuis in Biddinghuizen en zijn wij één van de werkgevers voor het dorp." Van de 15 man personeel, komt er dan ook maar één van buiten het dorp.


Alex Poortinga aan het woord

Brand
In het nieuws is Heidepoort natuurlijk vooral ook geweest in 2003, toen een pyromaan Biddinghuizen in de greep hield. Heidepoort was hiervan 'slachtoffer' en raakte vier vrachtwagens kwijt door brandstichting. Poortinga: "Dit heeft behoorlijk impact gehad op onze bedrijfsvoering. Bijna zes maanden hebben we auto’s moeten huren en pas sinds vorig jaar kunnen we weer echt het vizier naar de toekomst richten."

En die toekomst ligt er voor de zuivelspecialist. Als enige 'pure' zuivelgroothandel van Nederland zijn er mogelijkheden genoeg om nationaal en internationaal producten af te zetten. "We zijn dan ook voortdurend in gesprek met producenten, supermarkten en ketens om ons werkgebied verder te vergroten. We willen graag in Biddinghuizen blijven en wat ons betreft is dat in een eigen pand. Ruimte genoeg in ieder geval," besluit Poortinga het gesprek, maar niet voordat wij een paar zuivelproducten hebben meegekregen. "Om thuis eens te proberen!"

zoeken
bedrijf in beeld Heidepoort Holland Heidepoort Holland Heidepoort Holland Heidepoort Holland Heidepoort Holland Heidepoort Holland Heidepoort Holland Heidepoort Holland Heidepoort Holland Heidepoort Holland Heidepoort Holland Heidepoort Holland Heidepoort Holland Heidepoort Holland Heidepoort Holland
twitter facebook rss top