0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Flevolamb Flevolamb
Teakhouten meubelen PolderTEAK
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis

In het verleden zijn bedrijven die Biddinghuizen rijk is bezocht en beschreven in de BHZNet rubriek: Dorp in Bedrijf. Hier vindt u de archieven hiervan.


Ooit had Biddinghuizen nog een eigen politiebureau aan de Baan. Tegenwoordig is hier videotheek MM Store gevestigd. Alweer voor het zesde jaar staat Linda Bies hier aan het roer.

Omdat ik het leuk vind!

Op bezoek bij MM Store

MM Store Ooit had Biddinghuizen nog een eigen politiebureau aan de Baan. Tegenwoordig is hier videotheek MM Store gevestigd. Alweer voor het zesde jaar staat Linda Bies hier aan het roer.

De zaak heeft een paar maanden geleden een verbouwing ondergaan. Linda Bies: "De vorige balie die we hadden, nam zó veel ruimte in beslag. Ruimte die we goed kunnen gebruiken om films uit te stallen. Daarom hebben we nu een nieuwe, kleinere balie." Behalve de nieuwe balie, zijn er ook nieuwe kasten voor de DVD’s. Bies: "Hoewel we het nog steeds een videotheek noemen, is het dat allang niet meer. We verhuren sinds een paar jaar alleen nog maar DVD’s."


De nieuwe balie

Historisch gebouw
Van de eerste eigenaar van de videotheek, weten we al niet eens de naam meer. Eén van zijn medewerkers, Mark Rosbergen, kreeg de kans de zaak over te kopen en besloot dit vervolgens ook te doen. Hij verkocht de zaak na een paar jaar aan Tino Bies, zoon van Linda, die twee jaar het beheer op zich nam. In de tijd veranderde er veel. Bies: "Zoals gezegd hebben we alleen nog DVD’s in de schappen. Omdat mensen niet meer anders willen. Het heeft het niet makkelijker gemaakt, want deze zijn een stuk duurder in de aanschaf." Toch blijft Bies zoeken naar creatieve invalshoeken. "Voorheen hadden we bijvoorbeeld ook telefoonkaarten. Tegenwoordig niet meer, want die zijn op zoveel plaatsen verkrijgbaar, dat het voor ons niet meer loont. We verkopen wel snoep en Ben & Jerry’s ijs. En sinds kort ook koop-DVD’s."

Vol
Met het schap Koop-DVD's is de zaak in ieder geval goed gevuld. Filmliefhebbers hebben hier een ruime keus en uiteraard is er zo 'voor elk wat wils'. Nieuw is de verhuurprijs van oudere dagfilms, die voor 2 euro gehuurd kunnen worden. Bies: "Eén van de ontwikkelingen in de markt, is dat films ook te huur zijn via de televisie. Sommige films kosten bij UPC 3 euro en als ik ze dan voor vier in de schappen heb staan, worden deze weinig verhuurd. Daarom probeer ik deze dagfilms nu voor twee euro te verhuren." Deze tendens zou uiteindelijk wel eens het einde kunnen betekenen voor de videotheken zoals wij deze nu kennen, beaamt ook Bies. "Wanneer mensen allemaal aangesloten zijn op digitale televisie en gewend zijn aan pay-per-view, wordt het steeds lastiger concurreren. Vooral wanneer het aanbod daarop groter is dan bij ons en uiteindelijk ook goedkoper is. Maar ja, een paar jaar geleden werd dat ook al geroepen en we hebben nog steeds bestaansrecht."


Zeven dagen per week is MM Store geopend

Hobby
Voor Linda Bies is MM Store tegelijk ook een soort hobby, waarbij ze veel sociale contacten opdoet. "Ik vind het gewoon leuk! Ook al betekent dit dat ik zeven dagen per week in de zaak sta en dat ik dus lastiger weg kan dan anderen," aldus Bies. Wat haar betreft blijft de zaak dan ook nog wat jaren open. Klandizie uit eigen dorp is daarbij heel belangrijk. Bies: "Mensen moeten je weten te vinden en tevreden zijn met het aanbod. Dan komen ze vaker terug. En nee, de zaak staat niet te koop, zoals sommigen aan mij vroegen toen er een advertentie op Marktplaats te lezen was." Het bleek daarbij waarschijnlijk te gaan om een videotheek in Dronten, waarbij de woonplaats verkeerd was opgegeven.


Sharon
Onlangs had MM Store nog volop aandacht tijdens de laatste loodjes voor Sharon Kips in X Factor. "De zaak had te kampen met een terugloop in omzet op de topdagen zaterdag en zondag," vertelt Bies. "En die was fors. Het scheelde op een bepaald moment wel de helft van de omzet. Nu zijn die mensen gelukkig weer terug bij de huurDVD." Omzet en afzet zijn kernbegrippen voor een videotheek anno 2007 en komen steeds meer onder druk. Naast betaalTV, kijken steeds meer jongeren films illegaal via internet. Films die nog niet eens in de videotheek te vinden zijn. Bies: "Dan komen ze wel eens de zaak binnen en klagen dan dat ze alles wat er staat al gezien hebben. Ik denk dan: wat dóé je hier dan?"

Centrum
Van de wegopbreking aan de Baan heeft MM Store geen last. Behalve van het stof dan. Bies verwacht veel van het nieuwe centrum en hoopt dat zowel MM Store als de omliggende winkels net zo goed contact houden en goed blijven draaien.

zoeken
bedrijf in beeld MM Store MM Store MM Store MM Store MM Store MM Store MM Store MM Store
twitter facebook rss top