0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change

In het verleden zijn bedrijven die Biddinghuizen rijk is bezocht en beschreven in de BHZNet rubriek: Dorp in Bedrijf. Hier vindt u de archieven hiervan.


"Wij gaan geen uitdaging uit de weg!" Daarmee eindigt directeur Jennie Brandsma het enerverende interview dat wij met hem hebben in het kader van de rubriek "Dorp in Bedrijf". Inderdaad: op bezoek bij Brandsma Metselwerken.

Geen klus te moeilijk voor Brandsma

Op bezoek bij Brandsma Metselwerken

Brandsma Metselwerken "Wij gaan geen uitdaging uit de weg!" Daarmee eindigt directeur Jennie Brandsma het enerverende interview dat wij met hem hebben in het kader van de rubriek "Dorp in Bedrijf". Inderdaad: op bezoek bij Brandsma Metselwerken.

De zin karakteriseert niet alleen de directeur zelf, maar ook het soort klussen dat het bedrijf aanneemt. "Wij doen zulke ingewikkelde metselklussen, dat we soms ook wel eens willen laten weten dat we ook gewoon normaal metselwerk kunnen leveren," vertelt Brandsma. Het blijven zoeken van uitdagingen en slim ondernemen, hebben het bedrijf gebracht waar het nu staat. "En voorlopig nog wel blijft. De groei zit er weer in," vertelt Brandsma als we het hebben over de recessie van de afgelopen jaren en de momenteel aantrekkende economie. Voordat we kunnen kijken naar het heden en vooruitblikken op volgende week, wanneer Brandsma het 25-jarig bestaan officieel viert, beginnen we in het verleden.


Vanaf de Oogstweg wordt de verhuur van steigermatierialen uitgevoerd

Van boerenknecht tot ondernemer
Brandsma, Fries van geboorte, kwam ooit naar de polder als knecht op een boerenbedrijf met vee. Na een aantal jaren kwam er een functie vrij bij HEDI en ging hij aan de slag als opperman. Brandsma: "De ondernemersgeest zat er toen al in. Nadat ik mijn middenstandsdiploma in de avonduren heb gehaald, heb ik verschillende ideeën gehad. Van hoveniersbedrijf tot slijterij. Ik wilde hoe dan ook iets voor mijzelf gaan doen." De kans deed zich voor in de metselwereld. Twee collega's bij HEDI waren al als zelfstandige aan de slag en Brandsma zag hierin ook iets voor hem weggelegd. "Ik heb wel zelf gemetseld en heb ook een aannemersdiploma, maar op een bouw coördineerde ik liever de mensen. Als ik zelf metselde en ik deed iets anders tussendoor, dan lag meteen mijn productie stil. Als opperman kon veel beter mijn ei kwijt. Net als die twee anderen besloot ik daarop ook zelfstandige te worden."


Sinds kort is het kantoor verhuisd naar een nieuw onderkomen aan de Loofklapper

Het is wel meteen een kracht van Jennie Brandsma als directeur dat hij alle facetten van zijn bedrijf ook zelf heeft uitgevoerd. Brandsma: "Tot aan 50 man personeel heb ik zelfs de (loon)administratie zelf gedaan, totdat het uiteindelijk een te grote taak werd. Hierdoor kan ik wel actief meedenken met mijn mensen." Goed, de basis was gelegd, maar hoe verandert een boerenknecht uiteindelijk in directeur? "Vanuit de Wendakker 25 begon ik in 1981 mijn eenmanszaak. Met die twee andere metselaars besloten we er een VOF van te maken en dit hebben we een aantal jaar volgehouden. Toen in 1985 de eerste en uiteindelijk in 1987 ook de tweede compagnon het bedrijf verliet, ben ik alleen verdergegaan," aldus Brandsma. De groei zette snel door en in 1990 werd Brandsma een BV. Eind 2001 had het bedrijf zelfs 125 mensen in dienst. Toen kwam er een ommekeer.

Recessie
De economie en met name de bouwsector zat in een recessie en bij Brandsma was dit net zo goed merkbaar. Het bedrijf ging vanaf een basis van 30 man personeel weer verder en kwam zo de moeilijke jaren door. Brandsma: "Momenteel werken we over de drie vestigingen met 90 man, waarbij we structureel nog eens 60 inhuren. Het zou, nu de economie weer aantrekt, maar zo kunnen dat we tot boven de 200 gaan groeien." Inderdaad: drie vestigingen. Biddinghuizen is nog wel het zenuwcentrum van het bedrijf, maar ondertussen zijn er vestigingen in Vinkel en Wijchen en er liggen plannen ook in Noord-Holland en Zeeland bedrijven over te nemen. Hiermee wordt het aanbod van het bedrijf ook steeds groter. Brandsma: "Wij zijn in staat klussen totaal aan te nemen en hebben ons daarbij in de jaren gespecialiseerd op (naast metselen) onder andere steigerbouw, kalkzandsteenlijmwerk, voegwerk en gevelrenovaties. In Nederland mogen we ons rekenen tot de top 10 van de gevestigde metselbedrijven."


Een bekdn gebouw in Almere: de Rabo-Eurotoren

Biddinghuizen
Dat Jennie als persoon en Brandsma als bedrijf betrokken zijn bij het dorp, hoeft bijna geen vermelding. Na functies bij onder andere badminton, de autocross en bedrijfskring is Brandsma al enige jaren voorzitter van Dorpsbelangen Biddinghuizen. Tal van verenigingen mogen jaarlijks rekenen op sponsoring en ook andere initiatieven draagt Brandsma een warm hart toe. Giften voor het 25-jarig bestaan doneert hij aan Het Colombinehuis. Brandsma: "Ik hoor wel eens geluiden van mensen uit het dorp dat het Colombinehuis 'zo vaak' iets krijgt. Maar wat veel mensen niet weten, is dat dit huis het moet doen zonder enige subsidie en dus volledig afhankelijk is van giften. En als je ziet wat een weekje vakantie in dit huis voor deze gezinnen betekent, was de keus voor mij al snel gemaakt."

Op de vraag welke panden in Biddinghuizen zoal door Brandsma zijn gerealiseerd komt er niet een eenduidig, maar wel logisch, antwoord: "Dat zijn er zoveel. Op het industrieterrein staan bijvoorbeeld een aantal panden van onze hand, maar ook in het dorp 'aan het Erf' hebben we meerdere woningen gemetseld." Bekendere gebouwen in de regio zijn het winkelcentrum van Dronten en de Rabo- Eurotoren in Almere, ABN-Amro te Apeldoorn, het VU te Amsterdam en nog vele andere bouwprojecten. En als we de gedrevenheid goed inschatten, zullen daar nog vele panden in Nederland bij gaan komen.

zoeken
bedrijf in beeld Brandsma Metselwerken Brandsma Metselwerken Brandsma Metselwerken Brandsma Metselwerken Brandsma Metselwerken Brandsma Metselwerken Brandsma Metselwerken Brandsma Metselwerken Brandsma Metselwerken Brandsma Metselwerken Brandsma Metselwerken Brandsma Metselwerken Brandsma Metselwerken Brandsma Metselwerken Brandsma Metselwerken
twitter facebook rss top