Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI

In het verleden zijn bedrijven die Biddinghuizen rijk is bezocht en beschreven in de BHZNet rubriek: Dorp in Bedrijf. Hier vindt u de archieven hiervan.


Wat vroeger een akkerbouwbedrijf was, is tegenwoordig de locatie van een grote onderneming, die zich heeft gespecialiseerd in het produceren van biomassa en het recyclen van kunststof. Op bezoek bij Van Werven Biomassa Energie BV aan de Biddingringweg 23.

Warm wonen dankzij Biomassa

Op bezoek bij Van Werven Biomassa Energie B.V.

Van Werven Biomassa Energie B.V. Wat vroeger een akkerbouwbedrijf was, is tegenwoordig de locatie van een grote onderneming, die zich heeft gespecialiseerd in het produceren van biomassa en het recyclen van kunststof. Op bezoek bij Van Werven Biomassa Energie BV aan de Biddingringweg 23.

“Het is toeval dat we juist in Biddinghuizen terecht zijn gekomen,” vertelt Jan van de Wiel. “Dhr. Tijdens wilde zijn bedrijf verkopen en wij zochten voor een locatie voor de opslag en verwerking van biomassa. We hebben er geen moment spijt van gehad, want het is een prachtlocatie.”

Van de Wiel werkt nu alweer 15 jaar bij Van Werven en is momenteel (onder andere) verantwoordelijk voor Kwaliteit, Veiligheid en PR. In Biddinghuizen zelf is hij ook geen onbekende, als één van de initiators van het wandelpad. De ‘prachtlocatie’ waar hij het over heeft ligt net buiten Biddinghuizen, maar aan de autoweg. Van de Wiel: “we hebben een eigen afrit gekregen en hebben ons terrein ook zo weten aan te passen dat onze vrachtauto’s veilig kunnen in- en uitrijden.” Want vrachtauto’s rijden er. Tijdens ons bezoek en gesprek is het één en al bedrijvigheid op het terrein. Het concept achter biomassa is redelijk eenvoudig, maar als we dit uitgelegd hebben gekregen, is wel duidelijk waarom er zoveel transport nodig is. “Het hout dat wij gebruiken, is allemaal afvalhout,” vertelt Van de Wiel. “Zo lang hout geschikt is voor hoogwaardige productie, zal het ook altijd daarvoor worden gebruikt. Pas wanneer er reststukken zijn, zoals takken en wortels, komen wij in beeld.” Het hout komt veelal uit Flevoland en van de Veluwe. Van Werven haalt dit zelf op en transporteert dit naar de vestiging in Biddinghuizen.


Bij binnenkomst en vertrek wordt iedere auto gewogen op de eigen weegbrug. Het bedrijfsgebouw is dan ook zo ontworpen dat de kantoren op hoogte van de chauffeurs zitten

Warm wonen
Voordat het hout gebruikt kan worden als ‘energie’, moet het eerst tot kleine stukken worden gemaakt. “Chippen noemen we dat hier,” vertelt Van de Wiel. “En daarnaast moet het ook worden schoongemaakt en moet de grond eruit worden gehaald. Vooral bij stobben (wortels en stronken) is dit nodig.” Als het hout schoon genoeg is, kan het op bulten worden gestort om te drogen. Wanneer we het terrein overlopen, zien we dan ook tal van deze bulten liggen. “Het drogen duurt 1 á 2 maanden,” aldus Van de Wiel, “waarna we het onder andere naar Lelystad transporteren. Daar is een centrale waar het wordt verbrand. De hitte die hierbij vrijkomt, wordt gebruikt om water om te zetten in stoom en deze stoom wordt vervolgens via leidingen naar woonhuizen gebracht.” De bewoners merken weinig verschil, behalve dan dat ze geen gas meer nodig hebben. De CV en het warme water worden verwarmd met deze stoom. “En mocht een deel van de stoom niet gebruikt zijn, dan wordt hiermee een turbine in gang gezet die elektriciteit opwekt.” In Nederland zijn er nog maar weinig van dit type centrales. In landen als Duitsland en Denemarken zijn ze hier al veel verder mee.


In één beeld gevangen. Stobben en verwerkt hout

Kunststof
Hoewel er een paar grote loodsen op het terrein staan bij Van Werven, worden deze voor iets heel anders gebruikt dan voor hout. Van de Wiel: “Toen we ons hier vestigden, was het binnen opslaan en drogen van het hout ‘de manier’, maar bij nader inzien is gebleken dat het in de open lucht beter gaat.” Dus stonden er drie loodsen leeg, waarvoor een alternatief moest worden gezocht. Dit alternatief werd gevonden in het recyclen van kunststof. Vrachten tuinstoelen, kabels en allerlei ander hard kunststof worden binnengebracht, verkleind, gewassen, gesorteerd, nog kleiner gemaakt en verkocht om hergebruikt te worden. “Het sorteren gebeurt deels met de hand, maar er komen hiervoor steeds betere machines,” vertelt Van de Wiel. “Zo hebben wij sinds kort een machine die met behulp van licht en weerkaatsing een bepaald soort kunststof eruit kan halen.”


Het eindproduct wordt in zakken gestort. Klaar voor verzending.


Een deel van de kunststof wordt gescheiden met behulp van water. Sommige soorten blijven drijven en worden naar rechts afgevoerd. Andere soorten zinken en gaan naar links

Ook voor consumenten
Voor de inwoners van Biddinghuizen zijn er ook nog voordelen, buiten de autocrosses van De Flintstones die nu alweer geruime tijd op het terrein bij Van Werven worden gehouden. Van de Wiel: “Mensen kunnen bij ons terecht voor het storten van tuinafval. Dit is niet helemaal gratis, maar goedkoper dan bij de gemeente Dronten – wanneer je daar de gratis te storten hoeveelheid hebt bereikt.” Ook is er zand te koop. Zand dat overblijft bij het schoonmaken van zowel hout als kunststof.

Plannen zijn er in ieder geval nog genoeg en door deze creatieve kijk op ondernemen, zal Van Werven nog veel langer bestaan dan de 60 jaar dat het nu al bestaat.

Bedrijfsinformatie Van Werven infra & recycling
Adres:Biddingringweg 23
Postcode:8256 PB
Plaats:Biddinghuizen
Tel:0321-631441
Website:http://www.vanwerven.nl/
zoeken
bedrijf in beeld Van Werven Biomassa Energie B.V. Van Werven Biomassa Energie B.V. Van Werven Biomassa Energie B.V. Van Werven Biomassa Energie B.V. Van Werven Biomassa Energie B.V. Van Werven Biomassa Energie B.V. Van Werven Biomassa Energie B.V. Van Werven Biomassa Energie B.V. Van Werven Biomassa Energie B.V. Van Werven Biomassa Energie B.V. Van Werven Biomassa Energie B.V. Van Werven Biomassa Energie B.V. Van Werven Biomassa Energie B.V. Van Werven Biomassa Energie B.V. Van Werven Biomassa Energie B.V. Van Werven Biomassa Energie B.V. Van Werven Biomassa Energie B.V. Van Werven Biomassa Energie B.V.
twitter facebook rss top