Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Flevolamb Flevolamb
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl

In het verleden zijn bedrijven die Biddinghuizen rijk is bezocht en beschreven in de BHZNet rubriek: Dorp in Bedrijf. Hier vindt u de archieven hiervan.


Wilsor Kunstharsen. Ooit het eerste niet-agrarisch bedrijf op industrieterrein De Noorderbaan. Tegenwoordig omgeven door andere bedrijven. In gesprek met Hans en Joyce Willems, die dit bijna 30-jarige bedrijf nog steeds met plezier leiden.

Bijna 30 jaar kunstharsspecialist

Op bezoek bij Wilsor Kunstharsen

Wilsor Kunstharsen Wilsor Kunstharsen. Ooit het eerste niet-agrarisch bedrijf op industrieterrein De Noorderbaan. Tegenwoordig omgeven door andere bedrijven. In gesprek met Hans en Joyce Willems, die dit bijna 30-jarige bedrijf nog steeds met plezier leiden.

Veel inwoners van Biddinghuizen kennen het bedrijf aan de Noorderbaan (dat blauwe pand met dat geel-rode bord, zichtbaar vanaf de rotonde). Maar weinigen weten wat zich nu precies afspeelt binnen de muren van Wilsor, al komen er best wel eens particulieren voor giethars (bij het aanleggen van elektra in de tuin) of andere producten. “We zijn groothandel in kunstharsen en fabrikant van plamuren,” vertelt Joyce Willems ons. Al blijkt tijdens het gesprek dat de term ‘groothandel’ eigenlijk niet goed de lading dekt. “Waar we vooral goed in zijn, is onze producten zo aan te passen voor onze klanten, dat zij hier hun doel mee kunnen bereiken. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat iemand vraagt om polyesterhars, maar dan met specifieke eigenschappen, zoals bijv. hittebestendigheid. Wij zorgen dan voor een juiste mengverhouding om dit te kunnen maken.”

Naast het op maat maken van plamuren, zet Wilsor ook haar eigen producten op de markt. Als basis worden vooral polyester en epoxy gebruikt. “Je vindt onze producten in diverse doe-het-zelf winkels in het land. Je zou ons kunnen vergelijken met Alabastine, maar dan een stuk kleinschaliger,” vertelt Joyce Willems.


Ooit bouwde Hans Willems ovens, waarvoor vuurvast cement nodig was. Hij gebruikte toen Sorel cement. Een glasachtig cement, welke zo goed beviel dat het onderdeel werd van de bedrijfsnaam: “WilSor”. Al snel gingen de activiteiten richting polyester, waardoor steeds meer aan fabricage werd gedaan in plaats van groothandel te zijn. Hans Willems: “Al van kinds af aan heb ik een liefde gehad voor chemie.” Dat bewijst ook het boek “Mengen en Roeren” van Drs. L.P. Edel (1936) dat in de boekenkast staat. “Deze had ik als elfjarig jongetje en nu nog sla ik het wel eens open.” Aldus Willems. Het boek bevat beschrijvingen en verhoudingen van allerlei stoffen. “Wat dat betreft kun je mij absoluut een hobbyist noemen,” vertelt Willems.


Boven de loods bevindt zich een klein laboratorium, waar Willems tijdens de vrije uren vaak te vinden is. Willems: “Als een klant mij vraagt om iets speciaals, duik ik het laboratorium in om dit samen te stellen. Pas wanneer ik tevreden ben over het resultaat, nemen we het in productie.”

Klanten van Wilsor zitten in het hele land. Hierbij kan gedacht worden aan winkels, bedrijven en de botenbouw, maar ook kunstenaars die met het materiaal beelden gieten. De toepassingen zijn divers. Het meeste worden de producten gebruikt voor botenbouw en reparaties van boten, auto’s, etc. Ook in het buitenland weten ze de weg naar Biddinghuizen steeds beter te vinden. Zo zitten er ook klanten in Macedonië, Tsjechië en Kroatië.


Het ondernemersechtpaar woont nu alweer zo’n 26 jaar in Biddinghuizen. Joyce Willems: “De eerste jaren woonden we nog in Lelystad en stond de loods in Harderwijk. Het was makkelijker om wonen en werken bij elkaar te brengen en zo kwamen we in Biddinghuizen terecht.” Destijds grensde het bedrijf nog aan het barakkenkamp Middenland. Dat is nu wel anders, zoals te zien aan de omringende bedrijven. Ook de wet- en regelgeving veranderde met de jaren. Hans Willems: “Van brandbare stoffen bijvoorbeeld mag je nog maar een beperkte hoeveelheid op voorraad hebben. Bovendien moet deze in een afgeschermde ‘bunker’ worden bewaard. Het is wel eens lastig, maar zeker niet verkeerd. Voor steeds meer producten worden ook bestanddelen vervangen voor minder schadelijke.”

Allemaal uit Biddinghuizen
In de afgelopen 30 jaar (op 1 januari 2009 wordt het jubileum gevierd) groeide Wilsor gestaag. Toch werken er, naast Hans & Joyce Willems, alweer vier mensen. “Ze komen allemaal uit Biddinghuizen en dat vinden wij wel prettig.”

Bedrijfsinformatie Wilsor kunstharsen
Adres:Noorderbaan 46-48
Plaats:Biddinghuizen
Tel:0321-331167
E-mail:info@wilsor.nl
Website:http://www.wilsor.nl
zoeken
bedrijf in beeld Wilsor Kunstharsen Wilsor Kunstharsen Wilsor Kunstharsen Wilsor Kunstharsen Wilsor Kunstharsen Wilsor Kunstharsen Wilsor Kunstharsen Wilsor Kunstharsen Wilsor Kunstharsen Wilsor Kunstharsen Wilsor Kunstharsen Wilsor Kunstharsen Wilsor Kunstharsen Wilsor Kunstharsen Wilsor Kunstharsen Wilsor Kunstharsen Wilsor Kunstharsen Wilsor Kunstharsen Wilsor Kunstharsen
twitter facebook rss top