Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet

In het verleden zijn bedrijven die Biddinghuizen rijk is bezocht en beschreven in de BHZNet rubriek: Dorp in Bedrijf. Hier vindt u de archieven hiervan.


GEMA Apparatenbouw was één van de genomineerden voor de ‘Ondernemer van het Jaar 2008’. Hoewel zij naast deze gemeentelijke prijs hebben gegrepen, is dit voor ons reden genoeg een bezoek te brengen aan dit innovatieve bedrijf aan de Plantweg. In gesprek met eigenaar Gerard Bouw.

Olietankers leegpompen met Biddinghuizer installaties

Op bezoek bij GEMA Apparatenbouw

GEMA Apparatenbouw GEMA Apparatenbouw was één van de genomineerden voor de ‘Ondernemer van het Jaar 2008’. Hoewel zij naast deze gemeentelijke prijs hebben gegrepen, is dit voor ons reden genoeg een bezoek te brengen aan dit innovatieve bedrijf aan de Plantweg. In gesprek met eigenaar Gerard Bouw.

Voor veel mensen is het onbekend wat voor bedrijvigheid zich in Biddinghuizen bevindt. GEMA is hiervan een goed voorbeeld, want weinigen zullen weten dat het bedrijf diverse toepassingen realiseert die ervoor zorgen dat olie van de tanker getransporteerd kan worden tot aan de benzinepomp. “Zo kun je het inderdaad in het kort omschrijven”, vertelt Bouw. “Wij bouwen alle verladingsystemen die denkbaar zijn tussen olietanker en benzinepomp.” Dit omvat onder andere het leegpompen van de tanker, het opslaan hiervan in opslagtanks en het verladen van hieruit naar tankauto’s.


Bij dergelijke processen liggen de veiligheidseisen hoog en dat maakt GEMA hierin een betrouwbare leverancier. Bouw: “Niet alleen ons personeel moet gecertificeerd zijn, maar ook onze materialen. Het ene metaal is het andere niet en dit wordt nauwlettend vastgelegd in certificaten op materiaal. Met stempels en codes wordt ook op een afgezaagd deel van bijvoorbeeld een stalen buis dit bewijs overgenomen, zodat onze klanten erop kunnen vertrouwen dat het materiaal geschikt is voor de toepassing.” Sommige onderdelen moeten bestand zijn tegen hoge of juist lage temperaturen. Niet ieder metaal is hiervoor te gebruiken. Vooral ook wanneer delen aan elkaar worden gelast, moet de kwaliteit van deze las worden gewaarborgd. “De lassen worden gecontroleerd met behulp van röntgen, zodat eventuele oneffenheden en zwakke punten kunnen worden geconstateerd. Daar waar dit voorkomt, kunnen wij die plaatsen herstellen om zo een perfect product af te leveren.” Waar moeten we zoal aan denken bij de producten die GEMA levert? “Een installatie is bijvoorbeeld zo gemaakt dat met behulp van pompen en stalen buizen ervoor gezorgd kan worden dat een vloeistof zoals benzine van de ene opslagplaats naar de andere overgepompt kan worden. Benzinedampen worden met afzuiging eveneens opgevangen.” Iedere wens is hierbij weer net anders, wat ertoe geleid heeft dat het bedrijf installaties op maat kan leveren. “Momenteel zijn we bijvoorbeeld bezig met een installatie waarmee 144 treinwagons in één keer kunnen worden gevuld”, aldus Bouw. Opdrachtgevers van GEMA zitten vooral in Nederland, maar de installaties van het bedrijf worden wereldwijd toegepast.


Bedrijvigheid
Naast verladingsystemen, realiseert het bedrijf ook andere producten, zoals bijvoorbeeld pneumatisch uitschuifbare trappen/bordessen en filterinstallaties voor ruwe olie. “Of voor kerosine voordat dit het vliegtuig ingaat,” vult Bouw aan. De filosofie van het bedrijf is overigens goed voor de lokale bedrijvigheid. Bouw: “Ons specialisme is niet in één bedrijf te vatten. Daarom besteden we veel gerelateerde werkzaamheden, zoals lasersnijden en buigen, uit aan vooral bedrijven in de regio.” Ook het transport van de soms immense installaties moet worden uitbesteed. Via speciaal transport worden deze op de plaats van bestemming gebracht.


Geschiedenis
Hoe is GEMA Apparatenbouw ertoe gekomen zich in Biddinghuizen te vestigen? “Dat is eigenlijk bij toeval ontstaan”, vertelt Bouw. “Na mijn lagere school kon ik naar de MULO. Na een bezoek aan de LTS echter, merkte ik dat daar meer mijn hart lag: van niets iets maken. Ik kon aan de slag in mijn woon- en geboorteplaats Nunspeet en via de UTS in Zwolle en diverse avondstudies leerde ik steeds meer bij. Op relatief late leeftijd besloot ik voor mijzelf te beginnen. Zo kwam ik in 1988/1989 voor het probleem te staan dat de gemeente Nunspeet niet eenvoudig was voor vestiging. Via een kennis kreeg ik de tip een loods te huren in Biddinghuizen en zo belandde ik in 1989 aan de Noorderbaan 88.” Ongeveer tien jaar later verhuisde het bedrijf naar de Plantweg, waar het startte met twee loodsen. Een derde loods, voor het bewerken van RVS, kwam erbij en ondertussen bestaat het bedrijf uit vijf loodsen. “Als vestigingsplaats is Biddinghuizen voor ons perfect. Een aantal van onze personeelsleden komen uit het dorp zelf en nog eens een aantal uit de rest van de gemeente. We hebben hier de ruimte om onze activiteiten uit te voeren en verder te ontplooien!”, besluit Bouw het gesprek.

Bedrijfsinformatie Gema apparatenbouw BV
Adres:Plantweg 32-34
Postcode:8256 SH
Plaats:Biddinghuizen
Tel:0321-332404
E-mail:info@gemaapparatenbouw.nl
Website:http://www.gemaapparatenbouw.nl
zoeken
bedrijf in beeld GEMA Apparatenbouw GEMA Apparatenbouw GEMA Apparatenbouw GEMA Apparatenbouw GEMA Apparatenbouw GEMA Apparatenbouw GEMA Apparatenbouw GEMA Apparatenbouw GEMA Apparatenbouw GEMA Apparatenbouw GEMA Apparatenbouw GEMA Apparatenbouw GEMA Apparatenbouw GEMA Apparatenbouw GEMA Apparatenbouw GEMA Apparatenbouw
twitter facebook rss top