Klusbedrijf Johan Bramer Klusbedrijf Johan Bramer
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Peter Evers Peter Evers
De Kubbe BV - Biddinghuizen De Kubbe BV - Biddinghuizen
Fruithandel Van Beek Fruithandel Van Beek

In het verleden zijn bedrijven die Biddinghuizen rijk is bezocht en beschreven in de BHZNet rubriek: Dorp in Bedrijf. Hier vindt u de archieven hiervan.


De grootste van Nederland op het gebied van natuurlijke sappen is gevestigd in ons eigen Biddinghuizen. Hoe een fruitteler de productie in 15 jaar tijd met een factor 15 zag toenemen ontdekken we tijdens een gesprek met één van de huidige eigenaren van Fruitkwekerij Vermeulen en het landelijk bekende Flevosap: Wyno Vermeulen.

Flevosap in bijna alle supermarkten

Op bezoek bij Fruitkwekerij Vermeulen

Fruitkwekerij Vermeulen De grootste van Nederland op het gebied van natuurlijke sappen is gevestigd in ons eigen Biddinghuizen. Hoe een fruitteler de productie in 15 jaar tijd met een factor 15 zag toenemen ontdekken we tijdens een gesprek met één van de huidige eigenaren van Fruitkwekerij Vermeulen en het landelijk bekende Flevosap: Wyno Vermeulen.

“Mijn ouders zijn hier begonnen in 1970 als fruitteler aan de Professor Zuurlaan” , vertelt Vermeulen. “Toen waren er hier bijna alleen maar fruitbedrijven, als ik me niet vergis ruim twintig. Nu zijn er nog 4 of 5 telers over. Dertig jaar lang hebben mijn ouders in het bedrijf gewerkt, maar sinds 2000 hebben ze de fakkel volledig overgedragen aan mijn broer Roel en aan mij. Zelf werk ik ondertussen ook alweer twintig jaar in het bedrijf.”

Polen
Vermeulen is tegenwoordig, op één persoon na, de enige werknemer die in Biddinghuizen woont. Vermeulen: “Incidenteel werken hier nog wel mensen uit het dorp, hoor. Vroeger waren dit er veel meer. Vooral schooljeugd in de vakanties en huisvrouwen tijdens de appelpluk. Hele groepen vertrokken naar ons om wat bij te verdienen. Veel lol hebben we zeker gehad!” Momenteel wordt er vooral gewerkt met Poolse werknemers. Een logische ontwikkeling, zo legt Vermeulen uit. “De huisvrouwen van vroeger zijn nu tweeverdieners. Omdat het steeds moeilijker is geworden om mensen te vinden, zetten we al lange tijd mensen uit Polen in. We hebben hiervoor zelf mensen in Polen zitten die op zoek gaan naar potentiële werknemers. Dat houden we het liefst in eigen hand, zoals we in het hele bedrijf met zo weinig mogelijk schakels willen werken.” In het hoogseizoen, tijdens de pluk, werken er 140 mensen bij Vermeulen. Het hele jaar door werken er zo’n dertig.


Machinaal worden kisten met fruit opgetild om met behulp van water naar het sorteerstation te worden geleid

Het bedrijf
Fruitkwekerij Vermeulen beslaat 50 hectare land. 36 hectare hiervan ligt in Biddinghuizen. Vermeulen: “Van oudsher hebben we 16 hectare in Biddinghuizen en al lange tijd veertien in Dronten. Vijf jaar geleden hebben we er 20 hectare bijgekocht in Biddinghuizen.” Ongeveer de helft van de productie bestaat uit appels. De andere helft uit peren. “Het grootste deel hiervan, zo’n 80 á 90 procent, wordt geëxporteerd voor consumptie”, aldus Vermeulen. “Landen waar we naar exporteren zijn onder andere Duitsland, Polen, Rusland, Denemarken, Tsjechië en Roemenië. Fruitteelt is in Oost-Europa wel in opkomst, maar door het landklimaat dat er heerst, hebben ze ook meer dan hier te maken met vorst.” Ongeveer 15 jaar geleden ging er een kleine miljoen kilo ‘door de deur’ van het bedrijf. Tegenwoordig is dat ruim 15 miljoen kilo. “Maar voordat fruit in de winkel ligt, moet er heel wat gebeuren”, vertelt Vermeulen. “Ieder jaar worden de bomen gesnoeid, zowel boven als onder de grond. Onder de grond houden we de wortels op een maximumlengte, zodat de bomen meer vruchten dragen.” Behalve snoeien wordt er ook ‘gedund’. Bij trossen van meer dan vier vruchten wordt het aantal tot vier teruggebracht, zodat de beste vruchten de ruimte krijgen om te groeien. Tot 15 september is men bezig met het telen van het product. Daarna begint de pluk. Vermeulen: “Na het plukken gaat het fruit naar koelhuizen in Dronten of Biddinghuizen, waar het verder verwerkt wordt. Natuurlijk wordt er gesorteerd en een groot deel wordt ook verpakt. Ons pakstation verwerkt jaarlijks 3 tot 4 miljoen kilo fruit.”


Op dit moment is men bezig met het dunnen van appels. En ook als het regent, gaat dit werk door.

Flevosap
Dat er bij Vermeulen oog voor de markt is, blijkt wel uit het succes van Flevosap. “Ooit hadden we fruit over. We konden dit wel verkopen, maar dit zou nooit veel opbrengen. Toen besloten we hiervan sap te maken. 40.000 liter maakten we toen”, aldus Vermeulen. Het sap sloeg goed aan en er ontstond een sneeuwbaleffect. Of misschien is een ‘lawine’ een betere benaming. Anno 2008 wordt er bijna 4 miljoen liter sap geproduceerd. Vermeulen: “We hebben dit bereikt zonder het maken van TV-reclame. Vraag en aanbod hebben hun werk gedaan en zo zijn we onderhand zo bekend, dat we in nagenoeg alle supermarkten van Nederland in de schappen staan.” Ooit begonnen met appelsap is het assortiment ook uitgebreid. Naast de smaken Appel-peer en Appel-sinaasappel is er ook Appel-citroen en komt er zelfs een Appel-cranberry variant. “Allemaal puur sap van goede kwaliteit”, vertelt Vermeulen, “want mensen denken wel eens dat er afvalfruit in ons sap wordt verwerkt, maar dat is zeker niet het geval. De appels die worden gebruikt zijn goede appels, maar alleen door de kleur, maat of vorm niet geschikt om aan consumenten te verkopen.” Als we te horen krijgen hoe Flevosap wordt gemaakt, lijkt dat eigenlijk heel eenvoudig. “Het gesorteerde fruit gaat in kisten en wordt vervolgens gemalen en vier keer geperst”, legt Vermeulen uit. “Om de kleine delen er verder uit te krijgen, wordt gecentrifugeerd, waarna het sap wordt overgebracht in tankauto’s. Deze brengen het naar Tilburg, waar het wordt gepasteuriseerd (verhit) en waar de flessen worden afgevuld.” Pasteurisatie is vooral belangrijk voor de houdbaarheid. “Ons pure sap zou een goede week houdbaar zijn. Na pasteurisatie een jaar.”Deurventers
Waar Vermeulen ook bekendheid door heeft gehad, is de verkoop aan de deur. Ooit reden er negen auto’s van het bedrijf rond, van Dedemsvaart tot Amstelveen. “Dat is klein begonnen, maar steeds verder uitgebreid.” Daar is het bedrijf nu mee gestopt. “Er zou nog wel markt voor zijn, maar we moeten ons richten op export van fruit en op Flevosap,” vertelt Vermeulen. “Soms moet je activiteiten afstoten om je beter te kunnen focussen.”

Hotel
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een hotel voor de Poolse werknemers. Tien container-eenheden zijn gestapeld en omgevormd tot woonomgeving. “Deze werknemers slapen hier en dat heeft verschillende voordelen. In het dorp zelf is er (als dat al van toepassing zou zijn) geen overlast en tegelijk profiteert de middenstand in Biddinghuizen er ook van dat ze op het bedrijf wonen. Er is nog wel eens een vooroordeel over Polen, maar het zijn hele sympathieke en fijne mensen”, besluit Vermeulen het gesprek.

Bedrijfsinformatie Fruitkwekerij Vermeulen
Adres:Professor Zuurlaan 22
Postcode:8256 PE
Plaats:Biddinghuizen
Tel:0321-331742
Fax:0321-332910
Email:info@flevosap.nl
Website:http://www.flevosap.nl/
zoeken
bedrijf in beeld Fruitkwekerij Vermeulen Fruitkwekerij Vermeulen Fruitkwekerij Vermeulen Fruitkwekerij Vermeulen Fruitkwekerij Vermeulen Fruitkwekerij Vermeulen Fruitkwekerij Vermeulen Fruitkwekerij Vermeulen Fruitkwekerij Vermeulen Fruitkwekerij Vermeulen Fruitkwekerij Vermeulen Fruitkwekerij Vermeulen Fruitkwekerij Vermeulen Fruitkwekerij Vermeulen Fruitkwekerij Vermeulen Fruitkwekerij Vermeulen
twitter facebook rss top