Flevolamb Flevolamb
Verkeersschool Kooij & Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Fruithandel Van Beek Fruithandel Van Beek
De Kubbe BV - Biddinghuizen De Kubbe BV - Biddinghuizen

In het verleden zijn bedrijven die Biddinghuizen rijk is bezocht en beschreven in de BHZNet rubriek: Dorp in Bedrijf. Hier vindt u de archieven hiervan.


Na een week afwezigheid in verband met het drukke Koninginnedag-weekend, is ‘Dorp in Bedrijf’ in alle rust neergestreken aan het Plein, waar we op bezoek zijn bij incassobureau Du Crocq & l’Argent.

Omzet is pas omzet als het betaald is

Op bezoek bij Du Crocq & l’Argent

Du Crocq & l’Argent Na een week afwezigheid in verband met het drukke Koninginnedag-weekend, is ‘Dorp in Bedrijf’ in alle rust neergestreken aan het Plein, waar we op bezoek zijn bij incassobureau Du Crocq & l’Argent.

“Tegenwoordig noem je dat geen incassobureau meer, maar doen wij aan Credit Management,” vertelt eigenares Sonja du Crocq. Met haar en haar twee medewerkers Micha Draaijer en Linda Sportel zitten we aan een gemakkelijke tafel in gesprek. Alle drie zijn ze het over één ding in ieder geval eens: het werk is leuk omdat het zo afwisselend is. Iedere dag is anders.

Du Crocq, woonachtig in Dronten, zit nu al 17 jaar in het vak. De eerste vijftien jaar hiervan was ze in loondienst. Toen bij dat bedrijf 30 mensen moesten worden ontslagen, moest ook Du Crocq op zoek naar ander werk. Ondanks de economisch moeilijke tijd, besloot ze hierop voor zichzelf te beginnen. “Het werk lag niet voor het oprapen, maar ik ben toch blij dat ik de stap heb gezet,” vertelt Du Crocq.


Eigenares Sonja du Crocq aan het werk

Biddinghuizen
Al sinds de oprichting van het bedrijf, is het gevestigd aan het Plein 5 in Biddinghuizen. “Toen ik startte met het bedrijf, heb ik om mij heen gekeken voor huisvesting,” vertelt Du Crocq. “In eerste instantie keek ik vooral naar Lelystad en Dronten, al viel Lelystad hierbij al snel af. In Dronten bleek geen betaalbare ruimte beschikbaar en in Biddinghuizen was deze er wel. We zitten hier prima! Centraal in het land, makkelijk bereikbaar, ruime parkeergelegenheid en vlakbij het postkantoor.” Het pand waarin het bedrijf gevestigd is, heeft al een geschiedenis opgebouwd. Voordat Weening het pand kocht, was Makelaardij Godlieb er gevestigd. Daarvoor was het gebouw van de Rabobank. Du Crocq & l’Argent bezet de bovenverdieping, terwijl DMW assurantiën vanuit de benedenverdieping opereert.

Wat doet Du Crocq & l’Argent?
“Wij houden ons vooral bezig met het voor andere bedrijven betaald krijgen van onbetaalde facturen,” aldus Du Crocq. “Daarnaast kunnen we ook het volledige debiteurenbeheer van een bedrijf voor onze rekening nemen.” In de incassotrajecten hanteert het bedrijf meestal een zelfde aanpak. Du Crocq: “Eerst gaan we bemiddelen. Wat is de reden dat iemand niet betaalt en kunnen we hierbij tot overeenstemming komen? Als er liquiditeitsproblemen zijn bij de debiteur, dan proberen we een betalingsregeling met hen af te spreken. Pas veel later kunnen er andere dwangmiddelen worden ingezet.” Met deze andere dwangmiddelen wordt gedoeld op advocaten en deurwaarders, die het bedrijf niet zelf in dienst heeft, maar waar nauw mee wordt samengewerkt. Voor Du Crocq is slecht betalen vooral een kwestie van normen en waarden en bovendien slecht voor de economie. “De mentaliteit bij veel bedrijven is niet geweldig te noemen. Waar 30 dagen betalingstermijn is afgesproken, hanteren veel afnemers 90 dagen. Ondanks dat ze destijds akkoord zijn gegaan met de betalingstermijn. Het is in deze ook een maatschappelijke taak op tijd te betalen, want anders stagneert de economie onnodig. Wat bedrijven zich soms niet realiseren, is dat omzet eigenlijk pas omzet is als het ook daadwerkelijk betaald is. Wij kunnen een rol van betekenis spelen om deze betalingen ook daadwerkelijk binnen te krijgen.”

Een incassobureau kan meer druk uitoefenen op debiteuren, alleen al van vanwege de uitstraling en autoriteit. Toch zijn er geen papieren nodig een dergelijk bedrijf te beginnen. Du Crocq: “Aan de ene kant is dit een voordeel, want ook voor mij was de drempel hierdoor laag. Aan de andere kant is het een nadeel, want incassobureaus zijn er in overvloed en velen hiervan zijn niet goed voor ons imago. Die komen te snel met ‘kleerkasten’ op de stoep.”


Du Crocq & l’Argent, wat eigenlijk zoveel betekent als “Du Crocq en het geld”, opereert in heel Nederland en zelfs daarbuiten. “We hebben een landelijke dekking en bedienen meer dan 600 klanten in heel Nederland,” vertelt Du Crocq.

Waarom dit werk?
Op de vraag waarom ze nu juist dit werk doet, vallen ook haar medewerkers haar bij. “Het is leuk werk en absoluut niet saai. Je krijgt met veel verschillende mensen te maken uit alle lagen van de bevolking. Iedere dag is dan ook anders,” aldus Du Crocq. Soms is het werk voor de buitenstaander ook wel wat spannender te noemen. “Ja, er wordt telefonisch wel eens iets geroepen wat opgevat kan worden als een dreigement, maar we gaan hier professioneel mee om. Je leert hierdoor veel over mensen.”


Du Crocq en de regio
Ondanks dat het bedrijf in het hele land opereert, kan het ook wat betekenen voor mensen en ondernemers in de regio. Du Crocq: “Bijvoorbeeld als werkgever,” doelend op de twee medewerkers uit Swifterbant, “maar vooral ook om ervoor te zorgen dat bedrijven uit de regio omzet kunnen maken en deze ook betaald krijgen. Mensen zitten niet meteen aan ons vast, maar kunnen eerst via onze website ook ons informatiepakket aanvragen. Dit informatiepakket bevat een uitgebreide uitleg over onze diensten, onze algemene voorwaarden, onze tarieven en een incasso overeenkomst. Kortom, alles wat u nodig heeft om vandaag nog vorderingen bij ons in te dienen!”

zoeken
bedrijf in beeld Du Crocq & l’Argent Du Crocq & l’Argent Du Crocq & l’Argent Du Crocq & l’Argent Du Crocq & l’Argent Du Crocq & l’Argent Du Crocq & l’Argent Du Crocq & l’Argent Du Crocq & l’Argent Du Crocq & l’Argent Du Crocq & l’Argent Du Crocq & l’Argent
twitter facebook rss top